• +90 232 493 00 00
  • info@bakircay.edu.tr

Merkezi Yerleştirme Puanına Göre (Ek Madde-1) Yatay Geçiş Koşulları

 

►Başvuru Koşulları
  • Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

  • Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda (ÖSYS/YKS)/ Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzunda yer alan; Ülkemizdeki ve KKTC'deki yükseköğretim kurumlarına merkezi yerleştirme veya ilgili yılın ÖSYS/YKS Puanına ve özel yetenek sınavı ile kayıt yaptırmış adaylar ile, Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile yerleştirilerek kayıt yaptıran adaylar ek madde-1 kapsamında başvuru yapabilir.

  • ÖSYS/YKS Kılavuzunda yer almayan yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarına veya söz konusu kılavuzda yükseköğretim kurumu yer alsa bile Kılavuzda kayıtlı olduğu programı yer almayarak kayıt yaptırmış adaylar ek madde-1 kapsamında başvuramazlar.

  • Öğrenciler Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilir, (İlgili başvuru döneminden önce Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler tekrar yatay geçiş yapamaz) ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.

  • İlgili yılda ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına kayıt olan öğrenciler başvuru yapamazlar.

  • Yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere öğrenciler söz konusu maddeden yararlanabilir. Bu durumdaki adayların intibakları ilgili akademik birimlerin kurulları tarafından yapılır.

  • DGS puanı ile sadece DGS Kılavuzlarında tanımlanan önlisans alanlarının devam edebileceği yükseköğretim lisans programlarına başvuru yapılabilir ve adayların ilgili yıl için programın DGS puanına sahip olmaları gerekir. İlgili yılda DGS ile öğrenci alınmamışsa öğrenciler o programa başvuru yapamazlar.

  • Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse geçilmek istenen diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamaz.

  • Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanlarının dikkate alınmakta, başarı vb. şart aranmamaktadır.

  • %100 İngilizce dil ile eğitim yapan programlarımıza yatay geçiş için ilgili Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır. Kayıtlı olduğu programda iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanlar tekrar hazırlık sınıfı eğitimi alamazlar.

  • Üniversitemiz tarafından aranan yabancı dil şartını sağlayamayan ve daha önce iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almamış öğrenciler öğretim dili Türkçe programdan %100 İngilizce dil ile eğitim yapan aynı isimli programlarımıza en geç ikinci sınıf eğitimine başlamadan geçiş yapabilirler ve bu öğrenciler yabancı dil hazırlık eğitimi alabilirler. (Daha önce bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanların en fazla bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi alabilirler)

  • Öğretim dili Türkçe programdan %100 İngilizce dil ile eğitim yapan farklı isimli programlarımıza geçişte Ek Madde 1 uygulama ilkelerindeki şartları sağlayan öğrenci kayıtlı olduğu döneme bakılmaksızın geçiş yapabilir ve bu öğrencilerden Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şartını sağlayamayan ve daha önce iki yıl hazırlık sınıfı eğitimi almamış öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi alabilir. (Daha önce bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi almış olanların en fazla bir yıl hazırlık sınıfı eğitimi alabilirler)

  • Hazırlık sınıfında başarısız olan ve halen yükseköğretim programında kayıtlı olan öğrenciler de Ek Madde 1 kapsamında şartları sağlamaları halinde diğer yükseköğretim kurumlarının programlarına başvuru yapabilir, ancak öğretim dili yabancı dil olan programlarda öğrenciler tekrar hazırlık sınıfı eğitimi alamazlar. Öğretim dili yabancı dil olan programlara başvuran öğrencilerin başvurdukları yükseköğretim kurumunun yabancı dil muafiyeti için aradığı TOEFL vb. belgelere sahip olması veya yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil sınavından başarılı olması gerekir. Yabancı dil şartını sağlayamayan öğrenciler sadece öğretim dili Türkçe programlara başvuru yapabilir. Öğretim dili yabancı dil olan programların hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler kayıtlarının silinmesi durumunda ise şartları sağlamaları halinde ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan yabancı dille eğitim yapan yükseköğretim kurumlarında Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında başarısızlık nedeniyle başarısız olan öğrencilerin, öğretim dili Türkçe olan programlara yerleştirilmelerine ilişkin esaslardan yararlanabilirler.