• +90 232 493 00 00
  • info@bakircay.edu.tr

Azami Öğrenim Süresi

 

Ön Lisans ve Lisans Programları İçin Azami Öğrenim Süresi
  • Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
  • Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Hazırlık Sınıfı İçin Azami Öğrenim Süresi
  • Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.
  • Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfından ilişiği kesilen öğrenciler kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda eşdeğer program bulunmaması hâlinde talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler. 
Azami Öğrenim Süresi Sonunda Düzenlenecek Olan Ek Sınavlar ve Ek Süreler ile İlişik Kesme İşlemleri

Üniversitemiz ön lisans ve lisans programlarında 2547 sayılı Kanun’un 44/c maddesi kapsamında azami öğrenim süresi sonunda başarısız olunan dersler için yapılacak ek sınavlar ile uygulanacak ek sürelere ilişkin;

  • Azami öğrenim süresini tamamlayan ön lisans ve lisans programlarında kayıtlı öğrencilere doğrudan sınav yapılamayan dersler dışında (proje, uygulama, uygulaması olan, staj vb.) devamsızlıktan veya yeterli not alamadıkları için başarısız oldukları tüm dersler için dilekçe ile kayıtlı oldukları akademik birime başvuru yapmaları halinde iki ek sınav hakkı verilir.
  • Ek sınavlar; her eğitim-öğretim yılının sonunda, bütünleme sınavlarının bitiminden itibaren bir sonraki yarıyılın ders kayıtlarından önce tamamlanır. Sınava başvuru ve sınav tarihleri ilgili akademik birim tarafından öğrencilere duyurulur. 
  • Ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır.
  • Ek sınavlara giren öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için en az CC harf notu almaları gerekmektedir. Not değerlendirme sistemi Mutlak Değerlendirme Sistemi (MDS) kapsamında yapılacak olup ek sınavlarda alınan ham başarı notları, İzmir Bakırçay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Ölçme ve Değerlendirme Esaslarında yer alan Tablo 1'de gösterilen aralıklara göre harfli notlara çevrilir.
  • Ek sınavlar; 1’inci ek sınav ve 2’nci ek sınav olmak üzere iki ayrı oturumda yapılacaktır. Öğrenciler 1’inci ek sınavda katılamadıkları veya katıldıkları halde başarısız oldukları dersin 2’nci ek sınavına katılabilirler.
  • Ek sınavların birincisinde sınavına girdikleri dersi başaran öğrenciler, not yükseltmek amacıyla aynı dersin ikinci ek sınavına giremezler.
  • Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz.
  • Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
  • Ek sınavlar sonucunda ek sınavlara katılmadan ya da ek süre hakkını kullanarak bu ek süreler sonunda bir dersten başarısız olan öğrencilere, öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemek koşulu ile sınırsız sınav hakkı verilir. 
  • Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenciler sınava girdiği her dersin katkı payını/öğrenim ücretini (Dersin AKTS kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders AKTS kredisine oranlanması sonucunda bulunacak katsayının öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti ile çarpılması sonucunda bulunacak katkı payı/öğrenim ücreti) başarılı oluncaya kadar girdiği her sınav için ödemeye devam eder. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Hesaplama işlemi 2547 sayılı kanunun 46-c maddesine göre yapılır.
  • Öğrencilerin azami öğrenim süresi sonunda kullanacakları ilave sürelerde Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri kapsamında işlem yapılır. Belirtilen dönemlerde derslerin açılmaması nedeniyle öğrencinin talebinin bulunması halinde kayıt dondurma işlemi yapılabilir.

İlişik kesme durumları;

  • Azami öğrenim süresi sonunda başarısız ders sayısı 5’ten fazla olduğu halde ek sınavlara başvuru yapmayan,
  • Doğrudan sınav yapılamayan (başarısız veya hiç alınmamış proje, uygulama, uygulaması olan, staj vb.) ders sayısı 5’ten fazla olan,
  • Yukarıda belirtilen 3 yarıyıl sonunda 1 den fazla başarısız dersi bulunan, 4 yarıyıl sonunda 1 den fazla başarısız dersi bulunan,
  • Sınırsız sınav hakkı tanınan ancak üst üste veya aralıklı olarak 3 eğitim-öğretim yılı sınavlara başvuru yapmayarak katılmayan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.