• +90 232 493 00 00
  • info@bakircay.edu.tr

Kayıt Dondurma

Kayıt Dondurma ve Hakların Saklı Tutulması

► Kayıt dondurma, öğrencilerin ilgili yönetim kurulu onayı ile geçici bir süre için kayıtlı oldukları program veya programlara ara vermeleridir. Öğrencinin kaydı, ilgili yönetim kurulu kararında belirtilen yarıyıl veya yıl kadar dondurulur. Bu süre içinde öğrenciler izinli sayılır.

► Öğrencinin mazeretli veya mazeretsiz yönetmelikte belirtilen devamsızlık sürelerinin belli oranda aşılması durumunda, öğrencinin müracaatı üzerine, ilgili birim kararıyla o yarıyıl için öğrencinin kaydı dondurulur. 

► "Kayıt Dondurma" ile ilgili İzmir Bakırçay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği' nin 27 nci maddesi gereğince;

Aşağıda belirtilen nedenlerin varlığı halinde ilgili yönetim kurulu kararıyla öğrenciye kayıt dondurma hakkı verilebilir:

  • Öğrencinin sağlık raporları ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretinin olması.
  • 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesi uyarınca eğitim ve öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle Yükseköğretim Kurulunca eğitim ve öğretime ara verilmesi.
  • Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması.
  • Öğrencinin tutukluluk hali.
  • 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre öğrencinin, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almasını gerektirmeyen mahkûmiyet halinin olması.
  • Öğrencinin askere alınması.
  • İlgili birim yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenlerin ortaya çıkması.
  • Öğrencinin öğrenimini sürdürmesine engel teşkil eden ekonomik sebeplerin varlığı.

► Yukarıda belirtilen nedenlerle kaydın dondurulmasının talebi halinde öğrencinin, olayın meydana gelmesinden itibaren en geç on beş iş günü içinde, bağlı bulunduğu birime başvurması ve olayı gerekli belgelerle kanıtlaması zorunludur.

► Kayıt dondurma her defasında, bir veya iki yarıyıl veya bir yıl olmak üzere öğrencinin toplamda normal öğrenim süresinin en çok yarısı kadar olabilir.

► Askerlik, tutukluluk ve mahkûmiyet durumlarında ise izin, bu haller devam ettiği sürece verilir.

► Öğrenci, mazereti bittiğinde kaldığı yerden eğitim ve öğretime devam eder.

► Kayıt dondurma ile ilgili bu maddede sayılanlar dışındaki hususlarda karar almaya ilgili birim yönetim kurulu yetkilidir.

Yukarıda belirtilen haller hariç öğrencilerin kayıt dondurma başvuruları en geç ilgili yarıyılın üçüncü haftasının sonuna kadar, eğitim-öğretim başlangıcından sonra kaydı yapılan öğrencilerin ise kayıt dondurma başvuru süreleri kayıt tarihinden itibaren bir haftadır.

Kayıt Dondurma Başvuru Formu için tıklayınız.