Kurumlar Arası Yatay Geçiş Koşulları

Kurumlar Arası (AGNO) Yatay Geçiş


⬛ Yatay geçişler eşdeğer düzeyde diploma programları arasında yapılır.

⬛ Yatay geçiş yapmak için başvuran öğrencilerin başarı notlarının kıyaslanmasında dörtlü not sistemi kullanılır. Başarı notu yüzlük sistemde olan ve transkript belgesinde dörtlük not sistemi karşılığı belirtilmeyen adayların not ortalamalarının dörtlü sisteme dönüştürülmesinde Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği “Not Dönüşüm Tablosu” kullanılır.

“Yükseköğretim Kurumları’nda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”, “İzmir Bakırçay Üniversitesi Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”, “İzmir Bakırçay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi” hükümlerine uygun olarak Kurumlar Arası (Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına Göre) yatay geçiş başvuruları alınır.


Başvuru Koşulları


  • ⬛ Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

  • ⬛ İkinci öğretim diploma programında bulundukları sınıfa kadar olan başarı notlarına göre %10 başarı dilimine giren öğrenciler, birinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş başvurusu yapabilirler.

  • ⬛ Yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencinin bulunduğu yarıyıla kadar müfredatındaki tüm dersleri almış olması ve ağırlıklı not ortalamasına (ortak zorunlu dersler ve staj, uygulama benzeri dersler hariç) dahil edilmesi gerekmektedir.

  • ÖSYS/YKS puanı olmayan yabancı uyruklu öğrencilerin yatay geçiş başvurularında, öğrencinin programa kayıt olduğu yıldaki programın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ÖSYS/YKS en düşük puanı YKS puanı olarak kabul edilecektir.

  • ⬛ Yatay geçiş yapacak öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 4.00 üzerinden 3.00 (Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği “Not Dönüşüm Tablosu” na göre yüzlük sistemde en az 76,66) olması gerekir.

  • ⬛ Yatay geçiş yapacak öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 3,00 (Yüzlük not sisteminde 76.66) ve üzerinde olması ayrıca öğrencinin bulunduğu yarıyıla kadar tüm dersleri almış ve not ortalamasına katılmış olması gerekir. Kurumlar arası (not ortalamasına göre) yatay geçişlerde adayların başarı puanlarının hesaplanmasında; aday öğrencinin transkriptinde 4’lük not sistemine göre belirtilen AGNO’su YÖK’ün not dönüşüm tablosuna göre 100’lük nota dönüştürülür. Öğrencinin kayıtlı olduğu programa ait YKS puanının %60’ı ile 100’lük nota dönüştürülmüş AGNO’su toplanır. Başarı puanları büyükten küçüğe doğru sıralanarak kazanan adayların listeleri oluşturulur. Yabancı uyruklu adayların yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde adayın kendi üniversitesine kayıtlı olduğu yıldaki programın ÖSYS/YKS minimum puanı YKS Puanı olarak kabul edilir.

  • ⬛ Öğrencinin başvurusunda sisteme yükleyeceği öğrenci belgesi ve transkript belgesi başvuru tarihinden en erken iki hafta önce alınmış olması ve onaylı olması gerekmektedir. E-devletten alınmış belgelerde ıslak imza aranmaz.


Başvuru İşlemleri


Online Başvuru


⬛ Başvuru işlemleri ÖİDB tarafından online olarak yürütülür.

Eğitim İçerik Uyumu


⬛ Yatay geçiş için başvurduğu diploma programının ilgili dönemine kadar kayıtlı olduğu diploma programında almış olduğu eğitimin içeriğinin başvurulan diploma programının ilgili dönemine kadar olan eğitim içeriği ile en az yüzde seksen (%80) oranında uyumlu olması gerekmektedir.

Kesin Kayıt


⬛ Kesin kayıt işlemleri şahsen başvuru ile yürütülür.

Gerekli Belgeler


⬛ Öğrencinin başvurusunda sisteme yükleyeceği öğrenci belgesi ve transkript belgesi başvuru tarihinden en erken iki hafta önce alınmış olması ve onaylı olması gerekmektedir.


Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarından Üniversitemize Yatay Geçiş Şartları


  • ⬛ Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının dörtlük not sisteminde 3,00/Yüzlük not sisteminde 76.66 ve üzerinde olması ayrıca öğrencinin bulunduğu yarıyıla kadar tüm dersleri almış ve not ortalamasına katılmış olması gerekir.

  • ⬛ Yurt dışı üniversitelerden Üniversitemize yapılan ağırlıklı genel not ortalamasına göre kurumlar arası yatay geçiş başvurularında öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu ön lisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin Üniversitemiz tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.

  • ⬛ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan Üniversitemizde başarı sıralaması şartı aranan bir programa yatay geçiş yapılabilmesi için; * Öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması ve bu Yönetmeliğin dönem/sınıf ve başarı şartlarını taşıması, * İlk dört yüzlük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde; 1) Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, her halükârda merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması, 2) Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların, kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması, gerekir.


Diğer Önemli Bilgiler


Ders Alma Şartı


⬛ Yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencinin bulunduğu yarıyıla kadar müfredatındaki tüm dersleri almış olması ve ağırlıklı not ortalamasına (ortak zorunlu dersler ve staj, uygulama benzeri dersler hariç) dahil edilmesi gerekmektedir.

Kayıt Dondurma


⬛ Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

Disiplin Cezası


⬛ Disiplin cezasının bulunması yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez. Ancak Öğrenci başvurusunda disiplin cezası bilgisini belgelendirmek zorundadır.



.