• +90 232 493 00 00
  • info@bakircay.edu.tr

Kurumlar Arası Yatay Geçiş Koşulları

 

►Başvuru Koşulları
  • Farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapılabilir.

  • Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

  • İkinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

  • Kurumlar arası (not ortalamasına göre) yatay geçiş başvurularında öğrencinin not ortalamasının 3,00 (Yüzlük not sisteminde 76.66) ve üzerinde olması ayrıca öğrencinin bulunduğu yarıyıla kadar tüm dersleri almış ve not ortalamasına katılmış olması gerekir. Kurumlar arası (not ortalamasına göre) yatay geçişlerde adayların başarı puanlarının hesaplanmasında; aday öğrencinin transkriptinde 4 lük not sistemine göre belirtilen AGNO’su YÖK’ün not dönüşüm tablosuna göre 100 lük nota dönüştürülür. Öğrencinin kayıtlı olduğu programa ait YKS puanı ile 100 lük nota dönüştürülmüş AGNO’su toplanır. Başarı puanları büyükten küçüğe doğru sıralanarak kazanan adayların listeleri oluşturulur.

  • Başvuru işlemleri  ÖİDB tarafından online olarak yürütülür. Kesin kayıt işlemleri şahsen başvuru ile yürütülür.

  • Yatay geçiş için başvurduğu diploma programının ilgili dönemine kadar kayıtlı olduğu diploma programında almış olduğu eğitimin içeriğinin başvurulan diploma programının ilgili dönemine kadar olan eğitim içeriği ile en az yüzde seksen (%80) oranında uyumlu olması gerekmektedir.

  • Öğrencinin başvurusunda sisteme yükleyeceği öğrenci belgesi ve transkript belgesi başvuru tarihinden en erken iki hafta önce alınmış olması ve onaylı olması gerekmektedir. E-devletten alınmış belgelerde ıslak imza aranmaz.

  • Kesin kayıtta getirilecek belgelerin güncel ve asıllarının olması gerekmektedir.

  • Yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencinin bulunduğu yarıyıla kadar müfredatındaki tüm dersleri almış olması ve ağırlıklı not ortalamasına (ortak zorunlu dersler ve staj, uygulama benzeri dersler hariç) dahil edilmesi gerekmektedir.

  • Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

  • Dörtlü veya yüzlü sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.

  • Başarı şartını taşıyan diğer adaylar başarı sırasına göre yedek aday olarak ilan edilir. Belirlenen süre içinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması halinde sırayla yedekler çağrılır.

  • %100 İngilizce dil ile eğitim yapan programlarımıza yatay geçiş için ilgili Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.

  • Disiplin cezasının bulunması yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez. Ancak Öğrenci başvurusunda disiplin cezası bilgisini belgelendirmek zorundadır.

  • Yatay geçiş yapan öğrencilerin yeni durumları, kayıt işlemi tamamlanıp, geçiş ve intibak işlemleri kesinleştikten sonra Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yükseköğretim öğrenci veri tabanına (YÖKSİS) işlenir.  İlgili yılda/dönemde yatay geçiş başvurusu kabul edilerek kayıt yaptıran ancak eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce yatay geçiş hakkından vazgeçen öğrencilerin yatay geçiş işlemleri iptal edilir. Bu öğrenciler yatay geçiş yapmış öğrenci kabul edilmez ve yatay geçiş başvurusu yaptıkları yükseköğretim kurumuna geri dönerler.  Bu öğrenciler yatay geçiş kaydını iptal ettirdikleri yıl/dönemde başka bir yükseköğretim kurumuna yatay geçiş hakkı elde etmeleri durumunda yatay geçiş yapabilirler. Bu durumdaki öğrencilerde bu madde hükümlerine göre yükseköğretim öğrenci veri tabanına (YÖKSİS) işlenir.