Muafiyet & İntibak
⬛ Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, daha önce devam ettikleri yükseköğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olabilmeleri ve diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin geçer notlarının muaf olarak değerlendirilebilmesi için, ilgili birime muafiyet istedikleri dersleri belirten bir dilekçe ile başvururlar. Bu dilekçe ekine; daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından mühürlü, kaşeli ve ıslak imzalı olarak düzenlenmiş, ders içerikleri ve not döküm belgesini eklemeleri zorunludur.
⬛ Öğrenci daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda başarmış olduğu dersler için, en geç ilgili yarıyılın ders kayıt başlangıç tarihine kadar; eğitim-öğretim başladıktan sonra Üniversiteye yeni kayıt yaptıranlar (Ek kontenjan ile yerleşenler ve benzeri) ise kayıt tarihinden itibaren 5(beş) iş günü içerisinde kayıtlı olduğu akademik birimine muafiyet başvurusunda bulunabilir. Öğrenciler, ileriki yarıyıllarda tekrar muafiyet talebinde bulunamaz. Ancak başvuru süresi içerisinde başvuramayan öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yarıyılının ders kayıt başlangıç tarihine kadar başvuru yapabilir.
⬛ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri dışında, örgün olmayan programlarda görülen dersler için örgün programlarda muafiyet ve intibak işlemleri yapılamaz.
⬛ YÖK tarafından oluşturulan Not Dönüşüm Tablolarında karşılığı bulunmayan ders notu türleri ve harflendirmeler için ilgili dersin muafiyet ve intibak işlemleri yapılamaz.
⬛ 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesinin (i) bendinde bulunan ortak zorunlu dersler haricinde YÖK sistemine göre düzeyleri denk olmayan programlar arasında muafiyet işlemleri sadece lisans düzeyinde alınan derslerden ön lisans düzeyinde alınacak derslere yapılabilir.
⬛ Başka bir üniversite tarafından yapılan muafiyet işlemi değerlendirmeye alınamaz.
⬛ Ön şartlı ve bağlantılı derslerden muafiyet verilebilmesi için, dersin ön şartının yerine getirilmiş olması veya bağlantılı dersin başarılması gerekir.
⬛ Muafiyet veya intibak kararlarına itirazlar, işlemin kesinleşip öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren en geç üç iş günü içinde ilgili birime yazılı ve gerekçeli olarak yapılır. İlgili yönetim kurulu, itiraz başvurularını görüşerek en geç üç iş günü içerisinde itiraz üzerine verilen kararı ilgili birimlere bildirir ve öğrenciye duyurur.
⬛ Kurumlar arası yatay geçişle kayıt yaptıran öğrencilerin intibakları, yatay geçiş yaptıkları sınıfın ilgili yarıyılına veya yılına yapılır.
⬛ Kurum içi yatay geçişlerde, ders intibakları yapıldıktan sonra öğrenciye önceki yarıyıllardan veya yıllardan dersler aldırılabilir.
⬛ Aynı not sisteminde alınan ve muafiyet verilen derslerin notları dönüşüm yapılmaksızın sisteme işlenir.
⬛ Farklı not sisteminde alınan ve muafiyet verilen derslerin notları, YÖK tarafından oluşturulan Not Dönüşüm Tablolarına göre sisteme işlenir.
⬛ Yaz okulu kapsamında alınan notlar, not dönüşümü başlığı altındaki maddelere göre değerlendirilir. Ayrıca başarısız olunan ders transkriptine işlenir ve genel not ortalaması hesabına dahil edilir.