Muafiyet & İntibak

 

Başvuru Esasları

Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, daha önce devam ettikleri yükseköğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olabilmeleri ve diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin geçer notlarının muaf olarak değerlendirilebilmesi için, ilgili birime muafiyet istedikleri dersleri belirten bir dilekçe ile başvururlar. Bu dilekçe ekine; daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından mühürlü, kaşeli ve ıslak imzalı olarak düzenlenmiş, ders içerikleri ve not döküm belgesini eklemeleri zorunludur. 

Muafiyet Talebinin Kapsamı

► Öğrenciler başarılı oldukları birden fazla derse karşılık, muadil ders yahut derslerden muafiyet talebinde bulunabilirler.

► Muafiyet için ilgili dersten almış olduğu harf notunun CC ve üzeri olması gerekir.

 YÖK tarafından denkliği tanınmayan üniversitelerden alınan dersler için muafiyet ve intibak işlemleri yapılamaz.

 Program dışı dersler, mezuniyet AKTS si hesabına katılmaz. Ancak Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesine uygun şekilde öğrencinin bağlı olduğu öğretim planındaki almamış olduğu bir dersine sayılabilir. 

Usul ve Süreler

 Öğrenci daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda başarmış olduğu dersler için, en geç ilgili yarıyılın ders kayıt başlangıç tarihine kadar; eğitim-öğretim başladıktan sonra Üniversiteye yeni kayıt yaptıranlar (Ek kontenjan ile yerleşenler ve benzeri) ise kayıt tarihinden itibaren 5(beş) iş günü içerisinde kayıtlı olduğu akademik birimine muafiyet başvurusunda bulunabilir. Öğrenciler, ileriki yarıyıllarda tekrar muafiyet talebinde bulunamaz. Ancak başvuru süresi içerisinde başvuramayan öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yarıyılının ders kayıt başlangıç tarihine kadar başvuru yapabilir.

Muafiyet ve İntibak Uygulanamayacak Dersler

 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri dışında, örgün olmayan programlarda görülen dersler için örgün programlarda muafiyet ve intibak işlemleri yapılamaz.

 YÖK tarafından oluşturulan Not Dönüşüm Tablolarında karşılığı bulunmayan ders notu türleri ve harflendirmeler için ilgili dersin muafiyet ve intibak işlemleri yapılamaz.

 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesinin (i) bendinde bulunan ortak zorunlu dersler haricinde YÖK sistemine göre düzeyleri denk olmayan programlar arasında muafiyet işlemleri sadece lisans düzeyinde alınan derslerden ön lisans düzeyinde alınacak derslere yapılabilir.

Muafiyet Talebi Karara Bağlanıncaya Kadar Öğrencinin Durumu

 Muafiyet talebi ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenciler, muafiyet talebinde bulunduğu ders veya derslere devam etmek zorundadır.

Muafiyet Talebinin Değerlendirilmesi

► Muafiyet talebinde bulunulan ders veya derslerin adının, eşdeğer sayılacak ders veya derslerle aynı olması gerekmez.

► Muayyen bir derse veya derslere muafiyet verilebilmesi için, daha önce alınan ders yahut derslerin Üniversitedeki ders ya da derslere kredi veya haftalık ders saati yönünden eşit yahut bunlardan yüksek olması ayrıca içerik yönünden de en az %80 benzerlik göstermesi şarttır.

 Öğretim planlarında eşdeğer sayılması istenen bağımsız laboratuvar ve proje derslerinin bulunması halinde eşdeğer sayılacak dersin içeriğinin özdeş olması gerekir.

► Muafiyet istenen dersin; zorunlu veya seçmeli olması durumuna bakılmaksızın, ders içeriği uyumu ya da yeterliliği, kredisi ve bölüm yahut program eşdeğerliliği dikkate alınır.

► Öğrenci, daha önce başarmış olduğu bir ders için birden fazla derse karşılık muafiyet talebinde bulunamaz. Ancak ikinci fıkrada öngörülen şartları sağlanmak kaydıyla, öğrencinin başarmış olduğu yıllık bir ders için iki adet dönemlik dersten muafiyet verilebilir.

 Öğrencinin daha önce başarmış olduğu birden fazla derse karşılık bir dersten muaf olma durumunda öğrencinin muafiyet notuna ilgili derslerin ortalamaları sonucunda oluşan katsayıya ait en yakın harf notu yazılır.

Muafiyette Kredi Sınırlaması

► Muaf olunan derslerin kredi toplamı, ilgili programın ders programındaki derslerin toplam kredisinin %50’sini geçemez.

 Muafiyet talep olunan derslerin kredileri, toplam ders kredilerinin yarısını aşarsa muaf olunacak dersler, en yüksek notlu dersten başlanarak re’ sen belirlenir.

Birden Fazla Yükseköğretim Kurumundan Alınan Derslere İlişkin Muafiyet Talebi

► Başka bir üniversite tarafından yapılan muafiyet işlemi değerlendirmeye alınamaz.

Muaf Olunan Derslerin Not Ortalamasına Etkisi

 Muafiyet tanınan dersler, Ağırlıklı Genel Not Ortalaması hesaplamasına dahil edilir ve not döküm belgesine işlenir.

► Muaf olunan dersin not çizelgesinde başarılı, geçti veya yeterli olarak belirtildiği durumlarda bu ders için (MU) notu verilir. Dersin notu, ortalamaya dahil edilmez.

► Herhangi bir dersten muafiyet talebi kabul edilen öğrenciler, daha sonra bu derse not yükseltmek amacıyla kayıt yaptırabilirler. Bu durumda dersin başarı notu en son alınan nottur.

Muafiyet ve İntibak Kararına İtiraz

► Muafiyet veya intibak kararlarına itirazlar, işlemin kesinleşip öğrenciye bildirildiği tarihten itibaren en geç üç iş günü içinde ilgili birime yazılı ve gerekçeli olarak yapılır. İlgili yönetim kurulu, itiraz başvurularını görüşerek en geç üç iş günü içerisinde itiraz üzerine verilen kararı ilgili birimlere bildirir ve öğrenciye duyurur.

Ön Şartlı ve Bağlantılı Derslerde Muafiyet

► Ön şartlı ve bağlantılı derslerden muafiyet verilebilmesi için, dersin ön şartının yerine getirilmiş olması veya bağlantılı dersin başarılması gerekir.

Merkezi Yerleştirme Puanıyla (Ek Madde-1 Kapsamında) Gelen Öğrencilerin İntibakı

► Muaf olunan derslerin AKTS toplamı, ders programında gösterilen yarıyıl veya yıl AKTS yükünün 2/3’ünden fazla ise öğrenci bir üst yarıyıla veya yıla intibak ettirilir.

► İntibak yapılırken, daha önce alınmayan ve muafiyet de tanınmamış derslere öncelik verilir.

► İkinci ve üçüncü sınıfa intibak yapılabilmesi için, öğrencinin, intibakın yapılacağı programın o zamana kadar ki her bir yarıyıl veya yıl için öngörülen AKTS yükünün toplamının en az 2/3’ünden muaf tutulmuş olması gerekir.

Kurumlar Arası veya Kurum İçi Yatay Geçişle Gelen Öğrencilerin İntibakı

► Kurumlar arası yatay geçişle kayıt yaptıran öğrencilerin intibakları, yatay geçiş yaptıkları sınıfın ilgili yarıyılına veya yılına yapılır.

► Kurum içi yatay geçişlerde, ders intibakları yapıldıktan sonra öğrenciye önceki yarıyıllardan veya yıllardan dersler aldırılabilir.

Dikey Geçiş Sınavıyla Gelen Öğrencilerin İntibakı

► DGS ile Üniversitemize kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler kazandıkları programın 1. sınıfından başlayacaktır. Bu öğrencilerin müfredatında yer alan derslerden sadece 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesinin (i) bendinde bulunan ortak zorunlu dersler için muafiyet işlemi yapılabilmektedir. 

Hazırlık Sınıfına İlişkin Muafiyet Esasları

► Hazırlık sınıfına ilişkin muafiyet işlemleri Üniversitenin Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Yönergesi çerçevesinde gerçekleştirilir.

Not Dönüşümü

► Aynı not sisteminde alınan ve muafiyet verilen derslerin notları dönüşüm yapılmaksızın sisteme işlenir.

► Farklı not sisteminde alınan ve muafiyet verilen derslerin notları, YÖK tarafından oluşturulan Not Dönüşüm Tablolarına göre sisteme işlenir.

► Yaz okulu kapsamında alınan notlar, not dönüşümü başlığı altındaki maddelere göre değerlendirilir. Ayrıca başarısız olunan ders transkriptine işlenir ve genel not ortalaması hesabına dahil edilir. 

Özel Öğrenci ve Değişim Programı Öğrencisi

► Üniversitemiz programlarından birinde kayıtlı iken, özel öğrenci, ulusal veya uluslararası değişim programları ile yurtdışında öğrenim görenlerin aldıkları notlar YÖK tarafından oluşturulan Not Dönüşüm Tablolarına göre sisteme işlenir.

► Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışında öğrenim görenlerin muafiyet ve intibak işlemleri İzmir Bakırçay Üniversitesi Erasmus+ Programı Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.