• +90 232 493 00 00
  • info@bakircay.edu.tr

Çift Anadal Genel İlkeler

►Öğrencilerin ÇAP’a kabulü, o programın yürütüldüğü ilgili Bölümün/Programın önerisi üzerine ilgili birimin Yönetim Kurulu onayıyla yapılır.

►Öğrencinin ÇAP’ ta alması gereken dersleri ve kredileri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim Alan Yeterlilikleri dikkate alınarak ilgili kurulların önerisi üzerine Senato’nun onayıyla belirlenir. İlgili ÇAP’ın, öğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere göre tanımlanmış öğrenim kazanımlarına sahip olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Aynı anda birden fazla ÇAP’a kayıt yapılamaz. Ancak aynı anda ÇAP ile Yandal Programına kayıt yapılabilir.

►ÇAP öğrencisi, Anadal Diploma Programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ÇAP’a yatay geçiş yapabilir

►ÇAP’da öğrenim gören öğrencinin Anadal Diploma Programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri ilgili birimin Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen dersler, ÇAP’ın not çizelgesinde gösterilir ve ÇAP’a ilişkin AGNO hesabına katılır.

►Herhangi bir ÇAP’da en az bir yarıyıl okuduktan sonra, bu programı bırakarak bir başka ÇAP yada Yandal Programına kayıt yaptıran öğrencilerin ilk programda başarılı oldukları dersler ve kredileri, yeni kaydoldukları programda yer alması veya ilgili Yönetim Kurulu tarafından eşdeğer sayılması koşuluyla geçerli olur.

►İlgili Dekanlık/Müdürlük, ÇAP/Yandal Programlarına ait ders ve sınav planlarının hazırlanmasında ve öğrencilerin Anadal programlarında alacağı derslerle çakışmasını engelleyecek tüm önlemleri almakla yükümlüdür.

►Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 70’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

►Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

►ÇAP'a devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

►ÇAP'da öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.

►ÇAP'dan çıkarılan öğrencilerin ÇAP'da almış oldukları derslerin ne şekilde değerlendirileceği, senato tarafından belirlenir. Öğrencinin anadal programında kabul edilmeyen ÇAP'da başarılı olduğu dersler, genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde yer alır.

►Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ÇAP’ı bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ÇAP’a kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanun’un 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir. Programların normal süresini aşan öğrenciler katkı payı / öğrenim ücreti bakımından ilgili mevzuat hükümlerine tabidir.

►Öğrencinin ÇAP’dan kaydının silinmesi halinde ÇAP’da aldığı derslerin, bu programın ilk iki yılında alması gereken dersleri karşılaması ve bu yönergede belirtilen diğer mezuniyet koşullarını sağlaması durumunda öğrenciye önlisans mezuniyet diploması verilir.

►Kayıtlı olduğu Anadal Diploma Programında kayıt donduran öğrenci, ÇAP’da da kayıt dondurmuş sayılır. Öğrencinin ÇAP'da kayıt dondurması Anadal Diploma Programını etkilemez.

►Öğrencinin anadal ve çift anadal programında kayıtlanması gereken tüm derslerinin çakışması durumunda, ÇAP danışmanının kontrolü ve birim yönetim kurulunun kararı ile ÇAP programından alabileceği en fazla iki dersi uzaktan alması mümkündür.