2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Çift Anadal ile Yandal Başvuru ve Kabul Şartları, Kontenjanları ve Takvimi

“Yükseköğretim Kurumları’nda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”, “İzmir Bakırçay Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”, “İzmir Bakırçay Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi” ve “Çift Anadal ve Yandal Programları Yönergesi” hükümlerine uygun olarak 2023 – 2024 eğitim-öğretim yılı için çift anadal ve yandal programları için başvuruları alınacak olup, gerekli belgeler, başvuru tarihleri ve diğer hususlar aşağıda belirlenmiştir.

Çift Anadal Başvuru ve Kabul Şartları

► Anadal Diploma Programındaki AGNO’su 100 üzerinden en az 80 olması ve Anadal Diploma Programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarıyla en üst %20’sinde bulunması gerekir. Ancak Anadal Diploma Programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarıyla en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerin diğer başvuru şartlarını sağlaması durumunda; öğrencinin anadal programına yerleştiği YKS Puanının, ÇAP başvurusu yapmak istediği programın ilgili yılındaki YKS taban puanına eşit ya da yüksek olanlar ÇAP’a başvurabilirler.

► Öğrencinin ÇAP’a başvurduğu yarıyıla kadar anadal lisans programında aldığı tüm dersleri başarmış olması gerekir.

► Başvuru yapılan ÇAP’ın öğrenci kabulünde ÖSYM kılavuzunda yer alan özel koşulların sağlanması gerekir.

► Bir öğrenci aynı anda birden fazla ÇAP programına yerleştirilemez.

► Çift anadal programına başvurular değerlendirilirken, sıralama öncelikle AGNO ve en üst %20 başarı şartına göre yapılır.

► Asil aday sayısı kadar yedek aday belirlenir. Asil listede olup kaydını süresi içerisinde yaptırmayan öğrencilerin yerine sırasıyla yedekler yerleştirilir.

► Zorunlu hazırlık sınıfı olan programlarda ÇAP Programına öğrenci kabulünde, yabancı dil için ilgili program tarafından istenen koşulları yerine getirmek zorunludur.

► Öğretim dili %100 İngilizce olan ÇAP programlarına başvuran öğrencilerin İzmir Bakırçay Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Eğitim-Öğretim Yönergesi’ nin 9 uncu maddenin 6 ıncı fıkrasının a bendi gereğince ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavlarından (son beş yıl içerisinde alınan YDS/YÖKDİL) en az 70 puan veya bu sınavların eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından (son iki yıl içerisinde alınan CPE, CAE, TOEFL, IBT, PTE Akademik) muadili bir puan aldığını belgelemeleri gerekmektedir.

► Yukarıdaki başvuru koşullarında istenen dil belgesine sahip olmayan adayların Üniversitemiz Yabancı Diler Yüksekokulu tarafından 4-5 Eylül 2023 tarihinde yapılacak Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından başarılı olması gerekmektedir.

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÇİFT ANADAL PROGRAMLARI KONTENJANLARI
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Biyomedikal Mühendisliği 2 2
Biyomedikal Mühendisliği Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2 2
Bilgisayar Mühendisliği 2 2

* Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

Yandal Başvuru ve Kabul Şartları

► Öğrenci, YANDAL programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.

► YANDAL programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir.

► Öğrencinin başvuru sırasında Anadal Diploma Programındaki AGNO’sunun 100 üzerinden en az 70 olması gerekir.

► YANDAL Programı, lisans diploma programları arasında uygulanır. Önlisans diploma programlarına kayıtlı öğrenciler YANDAL Programına başvuramazlar.

► Asil aday sayısı kadar yedek aday belirlenir. Asil listede olup kaydını süresi içerisinde yaptırmayan öğrencilerin yerine sırasıyla yedekler yerleştirilir.

► Zorunlu hazırlık sınıfı olan programlarda YANDAL Programına öğrenci kabulünde, yabancı dil için ilgili program tarafından istenen koşulları yerine getirmek zorunludur.

► Öğretim dili %100 İngilizce olan YANDAL programlarına başvuran öğrencilerin İzmir Bakırçay Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Eğitim-Öğretim Yönergesi’ nin 9 uncu maddenin 6 ıncı fıkrasının a bendi gereğince ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavlarından (son beş yıl içerisinde alınan YDS/YÖKDİL) en az 70 puan veya bu sınavların eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından (son iki yıl içerisinde alınan CPE, CAE, TOEFL, IBT, PTE Akademik) muadili bir puan aldığını belgelemeleri gerekmektedir.

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YANDAL PROGRAMLARI KONTENJANLARI

22 Ağustos 2023

Yedek Adayların Kesin Kayıt Tarihleri

23-25 Ağustos 2023

* Başvurular Öğrenci Bilgi Sistemi (ubys.bakircay.edu.tr) üzerinden (Sadece kontenjan verilen programlara başvuru yapılabilir) yapılacaktır. Posta ya da e-posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

Nasıl başvuru yapılır?

Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi’ne (UBYS) kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra “Öğrenci Bilgi Ekranına” giriş yapılacaktır.

“Öğrenci Bilgi Ekranına girdiğinizde ÇAP Başvurusu” menüsünde Çift Anadal ya da Yan Dal yapabileceğiniz programları ve kontenjanları göreceksiniz. Tercihler bu programlar arasından online olarak yapılacaktır.

► Başvuru modülüne herhangi bir evrak yüklemeye gerek yoktur. Not ortalamanız başvuru modülüne online olarak yansımakta olup; kriterleri sağlayamamanız durumunda sistem, başvurunuzu kabul etmeyecektir.